Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

30 Spotify trikov a tipov

30 Spotify trikov a tipov

Spotify patrí, s údajnými viac ako 345 miliónmi užívateľov, k najpopulárnejším službám streamovania hudby a podcastov na svete. Jej vysokej obľube zodpovedá i  spektrum funkcií, ktoré vám ako hudobnému fanúšikovi pomôžu vyťažiť z hudobného záznamu maximum. Nevyužiť ich v prospech vyššej kvality zvuku, adresnejších odporúčaní, či lepšej organizácie hudobných kolekcií by bolo škoda, najmä ak si za streaming platíte.

Administrácia

1. Kvalita zvuku

Súčasťou nastavení, prístupných vpravo hore v menu vášho účtu, je aj voľba kvality zvuku. Z technického pohľadu ide v podstate o množstvo dát prenášaných za sekundu. Čím je vyššie, tým je zvuk kvalitnejší, no rastie i spotreba dát. Prenos dát je tiež možné optimalizovať podľa aktuálnej rýchlosti vášho internetového pripojenia.

 

Nastavenie kvality zvuku na Spotify

2. Štatistiky

Najhranejšie songy, najobľúbenejší interpreti, všetky vaše playlisty i to koho sledujte a kto sleduje vás na jednom mieste -  všetky tieto informácie nájdete v menu pod položkou profil.

3. Klávesové skratky

Dôležitým ovládacím prvkom každej modernej digitálnej aplikácie sú preddefinované klávesové skratky. S cieľom vyššieho užívateľského komfortu zjednodušujú manažment skladieb, aj ovládanie štandardných funkcií prehrávania. Medzi zaujímavé skratky patria napríklad tieto:

  • opakovanie pesničky: CTRL + R (Windows) / Cmd + R (Mac)
  • play/pauza: Medzerník
  • shuffle: CTRL + S / Cmd + S
  • ďalšia pesnička: CTRL + šípka vpravo / CTRL + Cmd + šípka vpravo
  • predchádzajúca pesnička: CTRL + šípka vľavo / CTRL + Cmd + šípka vľavo

4. Webové užívateľské rozhranie

Spotify vás v počúvaní hudby neobmedzuje ani v situácii, keď ste na firemnom počítači a nemáte dostatočné administrátorské práva na inštaláciu desktopovej aplikácie. Do webovej verzie sa môžete prihlásiť priamo v prehliadači na adrese https://open.spotify.com/

5. Rodinný účet

Skvelým spôsobom, ako sa o zážitok streamingu od Spotify podeliť s blízkymi je zdieľaný účet. Poplatok je len o pár euro vyšší ako pri individuálnom účte a oplatí sa už pri dvojčlennej domácnosti.

6. Vyhľadávanie

Funkcia vyhľadávania je v Spotify na najvyššej úrovni a s tým, ako pridávate jednotlivé písmená a symboly textu vám ponúka ako názvy skladieb, tak mená interpretov. Riadok pre vyhľadávanie sa objaví po kliknutí príslušnej položky v menu vľavo hore.

7. Upload hudby, ktorá nie je na Spotify

Pridať starší, alebo menej známy album, ktorý nie je priamo dostupný v ponuke streamingu nie je žiaden problém. V nastaveniach (Windows: CTRL + P, Mac: Cmd + ,) otvorte lokálne súbory (Local files) a „Pridať zdroj“ (Add a source). Zobrazí sa strom adresárov vášho pevného disku, z ktorého môžete vybrať žiadané audio súbory a pridať ich do Spotify knižnice.

 

Upload hudby na Spotify

8. Prenos audio súborov z iných appiek

I keď táto služba nie je natívnou funkciou Spotify, je mimoriadne užitočná, ak používate aj iné podobné aplikácie. Pre synchronizáciu hudby medzi väčšinou audio appiek je dostupných viacero riešení, populárna je napríklad služba Soundiiz.

9. Download playlistov

Počúvanie hudby v rámci appky Spotify nemusí nevyhnutne prebiehať prostredníctvom live streamingu. Vybraný playlist môžete uložiť na pevný disk vášho zariadenia a prehrávať aj bez pripojenia k internetu. Priamo pod hlavičkou každého playlistu sa nachádza ikonka pre jeho download – šípka v kruhu smerujúca nadol.

 

Download playlistov

 

Organizácia hudby

10. Vaša knižnica

Miestom, kde v Spotify prebieha hlavná kategorizácia obsahu je vaša knižnica. Horizontálne menu na hornej lište má štyri položky: playlisty, podcasty, umelci a albumy. Všetok vami vybraný a označený audio obsah sa tu automaticky triedi, aby ste ho neskôr ľahšie našli, prípadne pozmenili.

V rámci playlistov sú samostatne zobrazené nielen palylisty samotné, ale aj zoznam obľúbených skladieb a lokálne audio súbory. Podcasty zasa zobrazujú aj zoznam obľúbených epizód bez ohľadu na konkrétny podcast. Zoradenie je možné podľa dátumu pridania, alebo podľa abecedy.

11. Adresáre pre skupiny playlistov

Existujúce playlisty je ďalej možné zoskupiť to tematických adresárov. Adresár vytvoríte z menu vľavo hore: File > New Playlist Folder, alebo za pomoci klávesovej skratky Ctrl/Cmd + Shift + N

12. Nový playlist

Primárnym spôsobom organizácie hudby, ktorý appka ponúka, sú zoznamy skladieb (playlisty). Vytvorenie nového playlistu je jednoduché – v ľavom hornom paneli je zobrazená klikateľná položka (ikonka so znamienkom „+“) určená presne na tento účel. Zodpovedajúca klávesová skratka je Ctrl/Cmd + N. Na zariadeniach Android je ikona „+“ dostupná vo vašej knižnici, na zariadeniach iOS je to tlačidlo „vytvoriť“ (Create).

13. Pridávanie skladieb do playlistu

V rámci zobrazených detailov úspešne vyhľadanej skladby sa zobrazí aj malé menu (symbol troch bodiek „...“). Jednou z jeho položiek je funkcia pridania danej skladby do existujúceho, alebo do úplne nového playlistu.

14. Pokročilé vyhľadávanie

Rýchlo vyhľadať presne tie skladby, ktoré máte na mysli vám Spotify uľahčuje inteligentným vyhľadávaním. Napríklad:

  • „Madonna year: 1980-1990“ vyhľadá len speváčkine songy z daného obdobia
  • „California genre: rock“ vyhľadá rockové skladby s kľúčovým slovom v názve skladby, albumu alebo interpreta
  • „label: blue note“ vyhľadá všetky skladby od daného hudobného vydavateľstva
  • „artist: Michael Jackson NOT Bad“ vyhľadá všetko od interpreta okrem skladieb obsahujúcich kľúčové slovo za logickým operátorom „NOT“

 

Pokročilé vyhľadávanie pesničiek na Spotify

15. AI/ML odporúčania pre playlisty a funkcia Radio

Pridávať nové skladby do vašich playlistov nemusíte len na základe manuálneho vyhľadávania. Algoritmy strojového učenia a umelej inteligencie Spotify analyzujú atribúty skladieb v každom playliste a v dolnej časti zobrazenia ponúkajú odporúčania nových potenciálnych kandidátov na pridanie.

Funkcia Radio prístupná v menu pre skladbu, album, interpreta i playlist automaticky vygeneruje zoznam žánrovo podobných skladieb, ktoré si vzápätí môžete vypočuť.

16. Discover Weekly

Podobným automatickým odporúčaním je na mieru užívateľa generovaný týždenný výber 30 skladieb. Tento playlist sa volá „Discover Weekly“ a objaví sa po vyhľadaní jeho názvu, alebo len kľúčového slova „discover“.

 

Spotify Discover Weekly

 

17. Daily Mix

Ďalším z radu personalizovaných odporúčaní je denný mix, obsahujúci kolekcie podľa vašich obľúbených žánrov a interpretov. Vyhľadať ho môžete zadaním slov „daily mix“.

18. Kolaboratívny playlist

Playlist môžete zostaviť aj v spolupráci s inými užívateľmi, napríklad keď chystáte párty alebo inú spoločenskú akciu. Prístup k existujúcemu playlistu povolíte kliknutím na príslušnú položku v menu.

19. Zdieľanie playlistu

Zdieľanie každého (nielen kolaboratívneho) playlistu taktiež umožníte priamo z menu, a to buď skopírovaním a odoslaním linku, alebo použitím kódu určeného na vloženie (Embed) na webstránku či do feedu na sociálnej sieti.

20. Obnovenie vymazaného playlistu

Občas sa stáva, že užívateľ playlist odstráni a neskôr by si ho chcel opäť vypočuť. Ak sa ocitnete v podobnej situácii, nezúfajte. Spotify vám kryje chrbát a vymazané playlisty pre vás archivuje, aby ste si ich v prípade potreby mohli obnoviť. Táto funkcia sa nachádza len na webstránke vášho profilu (nie v appke). Položku „Recover playlists“ nájdete v menu na domovskej stánke vášho profilu vľavo.

Zdieľanie

21. Zdieľanie na sociálnych sieťach a v komunikačných appkách

Zdieľanie z desktopovej aplikácie je možné pomocou už spomínaného priameho linku alebo HTML kódu. Plynulejšia integrácia s rôznymi platformami je výsadou mobilnej aplikácie, v ktorej kliknutie na tlačidlo „Share“ otvorí zoznam všetkých relevantných aplikácií nainštalovaných v zariadení (Facebook, Instagram, Whatsapp, atď).

22. Spotify Codes

Druhou z výhod zdieľania cez mobilnú aplikáciu Spotify sú kódy fungujúce na podobnom princípe ako QR. Po otvorení detailov skladby, albumu alebo playlistu sa kód automaticky vygeneruje pod sprievodným obrázkom (grafikou sa Spotify kód podobá grafickému záznamu zvukovej stopy). Po jeho uložení ako digitálnej fotografie a následnom zoskenovaní začne hrať hudba, s ktorou je kód spojený.

 

Spotify codes

 

23. Skupinové počúvanie (aktuálne v beta verzii)

Táto zatiaľ experimentálna funkcia (prístupná pre Premium užívateľov) je ideálna pre tanečné party na diaľku. Každý z poslucháčov sa zároveň stáva DJ-om a má možnosť prehrávať, preskakovať aj pridávať svoje vlastné skladby do živého mixtape-u.

 

Extra funkcie

24. Privátne počúvanie

Akýmsi opakom zdieľania je privátne počúvanie. Vhodné je pre každého, kto si neželá, aby bola jeho Spotify aktivita zaznamenávaná. V nastaveniach účtu prejdite na File a kliknite na Private session. Vedľa názvu účtu vpravo hore sa objaví ikona malého modrého zámku – indikátor, že ste v privátnom móde.

25. Externé reproduktory

Pripojenie k domácemu zvukovému systému, synchronizácia s reproduktormi televízie, či hernej konzoly nie sú pre Spotify žiaden problém. Spojenie prebieha prostredníctvom WiFi a je aktuálne možné s približne 2000 produktami od až 200 rôznych značiek spotrebnej elektroniky.

26. Ovládanie hlasom

Spotify reaguje aj na váš hlas, ak máte účet zosynchronizovaný so zariadením Amazon Echo. Jeho hlasový asistent sa volá Alexa a po oslovení vetou napríklad: „Alexa, play Rolling Stones Radio on Spotify“ sa spustí funkcia Radio pre zvoleného interpreta (teda playlist rockových skladieb 60-tych a 70-tych rokov).

27. Crossfade

Táto efektná funkcia v rámci pokročilých nastavení zabezpečuje plynulý prechod medzi jednotlivými skladbami. V nastaviteľnom časom rozpätí do 12 sekúnd sa práve končiaca skladba postupne stlmí, no súčasne s tým sa do popredia dostáva zvuk skladby nasledujúcej.

28. Ranný alarm

V mobilných zariadeniach Android s nainštalovanou appkou Spotify je jej hudobná ponuka aj súčasťou výberu zvuku pre váš ranný alarm. Budiť sa tak môžete pri akejkoľvek z miliónov dostupných skladieb.

29. Informácie o plánovaných koncertoch

Spotify je okrem hudby tiež zdrojom dodatočných informácií o interpretoch, vrátane tých najaktuálnejších, ako sú miesta a dátumy ich najbližších koncertných vystúpení.

 Zoznam koncertov na Spotify

30. Spotify počas jazdy Uberom

Spotify a Uber úzko spolupracujú a výsledkom je, že len čo nasadnete do auta Uberu, máte možnosť prebrať kontrolu nad jeho zvukovým systémom. Obe appky vo vašom smartfóne v pozadí komunikujú a zabezpečia, že ak máte náladu, bude vám počas jazdy znieť vaša obľúbená hudba. Stačí si ju vybrať na Spotify vo vašom smartfóne.

Vyberte pobočku pre servis:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: