Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

50 technologických momentov, ktoré formovali poslednú dekádu

50 technologických momentov, ktoré formovali poslednú dekádu

Explózia technologických noviniek posledného desaťročia nemá obdobu. Trh zaplavili nové značky a modely, hardvér je čoraz menší a zároveň výkonnejší, softvér začal ľudskú inteligenciu nielen dopĺňať, ale i nahrádzať. Dizajn sa stal ústretovejší voči užívateľovi a interakcia človeka s tech-produktmi je hladká a intuitívna. Ani ten, kto má záujem učiť sa a skúšať ako veci fungujú, nemal nikdy širšie možnosti a jednoduchší prístup ku komponentom. Veľké firmy investovali do vývoja a mnohým technológiám pomohli vyzrieť natoľko, aby našli uplatnenie aj v menej očakávaných sférach života.

 

Bolo to obdobie pokroku a adaptability - technológií smerom k užívateľom, ale tiež užívateľských návykov a očakávaní. Ohliadnite sa s nami späť za najzásadnejšími udalosťami, produktmi a fenoménmi ostatnej dekády.

 

2010

 

iPad a iPhone 4 – „Je priestor pre tretiu kategóriu produktu niekde v strede medzi laptopom a smartfónom?“ spýtal sa Steve Jobs pri uvádzaní legendárneho tabletu na trh. Že priestor bol a že sa veľmi rýchlo naplnil azda ani netreba dodávať. V rovnakom roku sa objavil i ikonický iPhone 4.

 

Nastala masová adopcia LED žiaroviek. Úsporné žiarovky nahrádzajúce tie klasické existovali už dlhšie, no lacné varianty dostupné pre bežných spotrebiteľov sa dostavili až v roku 2010.

 

LED žiarovka

 

Objavuje sa tiež prvý smartfón podporujúci sieť 4G, ktorá priniesla rýchlosť prenosu dát vyhovujúcu ére streamingu a živých video hovorov.

 

Google opustil Čínu a po rokoch morálnych kompromisov, cenzúry a nízkej odozvy zo strany čínskej vlády sa internetový gigant rozhodol upustiť od svojho zámeru preraziť na tomto veľkom, hoci neštandardnom trhu.

 

Na trh prenikla aj prvá videokamera pre domácich kameramanov, integrujúca nahrávanie 3D obrazu.

 

2011

 

Smart termostat, komunikujúci cez WiFi namiesto drôtov, s atraktívnym dizajnom a extra funkciami, dobyl svet. Sám sa naučí váš denný režim i to, kedy ste doma a podľa potreby upraví teplotu.

 

Smart termostat

 

Smrť Steva Jobsa – Mnohými bol považovaný za revolučného vizionára a centrálnu postavu technologického sveta už od 80-tych rokov 20. storočia. Vždy sa usiloval o dokonalosť i keď mala priniesť otrasy v zaužívaných stereotypoch.

 

Spotify prichádza do USA – Švédska firma Spotify navždy zmenila spôsob počúvania hudby, keď v jednom balíku skombinovala služby, ktoré dovtedy konkurenti ponúkali jednotlivo. Úspech na americkom trhu z nej urobil celosvetový fenomén.

 

Spotify

 

Patentové vojny – Najväčší hráči na trhu sa pustili do početných súdnych sporov o patenty, čo na istý čas spomalilo vývoj. Vyústilo to do miliardových finančných kompenzácií a viacerých nečakaných akvizícií technologických spoločností.

 

Diaľkový ovládač s Netflix tlačidlom – Netflix sa postupne transformoval z pohodlnej videopožičovne na najpopulárnejšiu streamingovú službu. Výrobcovia TV súprav promptne reagovali a na ovládačoch začali pribúdať špeciálne „Netflix“ tlačidlá.

 

Ovládač s tlačítkom Netflix

 

2012

 

Facebook kupuje Instagram – Len týždeň na to, ako v apríli známa platforma na zdieľanie fotografií uviedla svoju novú aplikáciu pre Android, čo už bola sama o sebe veľká vec, oznámil Mark Zuckerberg, že Instagram kúpila jeho firma Facebook. Zlé jazyky tvrdili, že hlavným dôvodom tohto ťahu bola obava z dominancie Twitteru. Čas však ukázal, že to bol dobrý krok pre obe strany a tiež že Facebook dokáže vyvíjať dva úspešné produkty relatívne nezávisle od seba.

 

V to, že osobné zariadenia virtuálnej reality majú potenciál osloviť masy, sa dúfalo už dlhší čas. No dôkaz, že tomu je naozaj tak, priniesla až úspešná crowdfundingová kampaň produktu Oculus Rift. Dosiahla 100 000 podporovateľov a získala 2,5 milióna dolárov.

 

Virtuálna realita Oculus Rift

 

Aj podoba randenia sa, vďaka aplikácii Tinder, zmenila na nepoznanie. „Swipovanie“, možnosť chatovania pri vzájomných sympatiách, ale aj kooperácia firmy s výskumníkmi v oblastiach štatistiky a behaviorálnej vedy, zanechali výrazné stopy v technologických trendoch uplynulého desaťročia.

 

Najlacnejší počítač sveta sa začal predávať po 25 dolárov za kus. Raspberry Pi bol pôvodne určený na vzdelávacie účely, no rýchlo si získal obľubu u DIY komunity. Podporu rozšíril z operačného systému Linux aj na iné a dodnes bolo vyrobených viac ako 25 miliónov rôznych modelov.

 

Raspberry Pi

 

Prvý elektrický automobil, ktorý sa dočkal globálnej odozvy a dostal na výslnie firmu Elona Muska. Keď sa objavil, nebol práve najlacnejší, ale práve na jeho úspech sa firma rozhodla nadviazať vývojom dostupnejšieho modelu.

 

Interiér elektromobilu Tesla

 

2013

 

Adobe oznamuje Creative Cloud – V tom čase posledná verzia programu Photoshop stála 700 dolárov a i keď len málokto pochyboval o jeho kvalitách, veľa užívateľov si ho nemohlo dovoliť. V Adobe sa preto rozhodli, že všetky ďalšie verzie už budú dostupné iba vo forme cloudového riešenia za paušálne poplatky.

 

Edward Snowden odhaľuje PRISM – Predstava, že by mala vláda na dosah informácie od veľkých technologických firiem bola dovtedy len ďalšou z mnohých konšpiračných teórií. No Snowdenovo odhalenie tajných dokumentov ukázalo, že prístup amerických bezpečnostných agentúr k databázam gigantov Google, Apple, Facebook, či Microsoft nie je fikciou.

 

XBox One / PS4 – Konzola XBox mala ťažký štart. Mala slabší výkon, vysokú cenu a tvorcovia boli prehnane optimistickí ohľadom záujmu o funkciu detekcie pohybu Kinect. V tvrdých skúškach však nakoniec obstála. Najväčší konkurent bol na tom o poznanie lepšie – exkluzívne herné tituly a už existujúca popularita z Playstation 4 urobili legendu.

 

Playstation 4

 

Google Glass a Chromecast – Google pridal do svojho portfólia hneď dva pozoruhodné produkty. Okuliare Google Glass boli predzvesťou prichádzajúcej vlny rozšírenej reality a Chromecast uľahčil prenos videa z počítača na tradičnú TV zostavu.

 

Rozmach 3D tlače – Po vypršaní platnosti viacerých patentov v tejto oblasti sa 3D tlačiarne konečne dočkali komerčného úspechu. Rozšírilo sa aj ich využitie a prenikli do nových odvetví priemyslu. Použité boli pri výrobe lietadiel i pri výskume kmeňových buniek.

 

2014

 

Selfie stick – Užitočná hlavne pre širokouhlé selfie zábery, známa selfie stick datuje svoj debut do roku 2014. Mala raketový nástup a po krátkom čase už nebolo možné prejsť populárnymi turistickými miestami bez toho, aby ste sa nejakej nemuseli vyhnúť.

 

Selfie stick

 

Vlajková loď kórejskej značky Samsung, Galaxy Note 4, s Quad HD displejom, doplnkom dotykováho pera S Pen a cenou pod 300 dolárov, disponoval všetkým, čo ste vtedy mohli od dobrého smartfónu chcieť.

 

Gamergate – Táto nešťastná séria hanlivých útokov na platforme 4chan odkrýva temnejšiu stránku digitálneho sveta. Stala sa synonymom virtuálneho obťažovania a ukázala, ako nenávistne predpojatá dokáže byť komunita hráčov videohier.

 

Hrdina každej dobrej sci-fi má naporúdzi neviditeľného dôverníka, na ktorého sa môže v ťažkej chvíli obrátiť. A inak tomu nemohlo byť ani v sci-fi ére poslednej dekády – osobní hlasoví asistenti rôznych mien a intonácií sa vyrojili v našich autách, domácnostiach i na pracoviskách.

 

Povzbudený úspešnou akvizíciou Instagramu, Facebook sa stal vlastníkom aj druhej celosvetovo používanej aplikácie, multiplatformovej služby Whatsapp, určenej na posielanie správ a hlasových odkazov.

 

2015

 

Univerzálny port, ktorý by zvládol nabíjanie, prenos dát, internetové pripojenie a zobrazenie na externé displeje, bol dlho len snom. Až technológia USB-C si poradila so všetkými týmito požiadavkami a jej implementácia je odvtedy novým štandardom.

 

Kábel USB C

 

Kto by chodil, keď sa môže voziť? Hoverboardy, dvojkolesové zariadenia osobnej prepravy, prinášajú, okrem relatívne menej namáhavej prepravy na krátke vzdialenosti, aj príjemný pocit, že budúcnosť je definitívne tu.

 

K bežnému spotrebiteľovi sa dostávajú aj kvalitné drony. Skonštruované sú z odolného kovu, letový čas je v desiatkach minút, zábery robia v HD kvalite a ovládanie zvládne aj začiatočník.

 

Dron vo vzduchu v pozadí pohorí

 

S tým ako narastal počet elektronických zariadení, ktoré človek priemerne používa, vyvstala i potreba ich simultánneho dobíjania. Presne tento problém vyriešila nastupujúca generácia mutliportových nabíjacích staníc.

 

Najnovšia verzia OS Windows s číslom 10 bola odozvou na spätnú väzbu od užívateľov. Vrátil sa desktop ako hlavné rozhranie a pribudol nový, ľahší internetový prehliadač Edge.

 

2016

 

I keď Google Pixel nebol prvým hardvérovým pokusom od tvorcu Android OS (predchádzal ho Nexus), bol nesporne prvým výrazne úspešným. Vybavený bol silnými komponentmi, vyladeným softvérom a i keď možno nedokázal všetko, čo jeho konkurenti, to, čo robil, robil skvele.

 

Ak existuje kategória produktov, ktorá má jednoznačného víťaza tohto desaťročia, sú to grafické karty. Nvidia Geforce GTX 1070 poskytuje unikátny balans ceny, výkonu a spotreby, čo oslovilo nielen hráčov videohier, ale aj ťažiarov počas najväčšej krypto-horúčky.

 

Posledný softvérový update elektromobilu Tesla zabezpečuje možnosť jeho autonómneho riadenia. Auto samo mení rýchlosť, točí volantom, predbieha, prechádza z pruhu do pruhu a parkuje.

 

Po rokoch testovania sa objavujú gamerské VR sety. Ich prirodzenejšie a intuitívnejšie ovládanie prináša nový, realistickejší zážitok z hry, plne využíva potenciál 3D grafiky a maximalizuje pocit vnorenia sa do inej reality.

 

Spolustrojcom úspechu počítačov stojacich proti najlepším ľudským hráčom šachu a hry go je Tensor processing Unit, alebo TPU. Špeciálny čip, vyvinutý pre potreby strojového učenia, začína Gooogle využívať aj na veľa ďalších ambicióznych projektov.

 

2017

 

17. decembra stúpla cena kryptomeny Bitcoin na rekordných 19 783,06 dolárov, čo ju, okrem titulkov v hlavných periodikách, dostalo navždy i  do povedomia širokej verejnosti.

 

Keď sa Facebook rozhodol zdieľať časť svojich dát o užívateľoch s tretími stranami, očakával zrejme, že výsledkom budú vyššia prepojenosť a socializácia. Ako ale ukázala aféra Cambridge Analytica, takéto dáta zvádzajú aj k zneužitiu na politické ciele.

 

Vlnu popularity elektrických kolobežiek pravdepodobne odštartovali zdieľané služby vo veľkomestách, no čoraz častejšie sa začali ocitať aj v osobnom vlastníctve obyvateľov, inklinujúcich k environmentálne zodpovednému cestovaniu.

 

Herná konzola do ruky Nintendo Switch zaujala svojou flexibilitou, vďaka ktorej si ju môžete vziať na cesty i do postele. Neutrpeli pritom ani ovládanie, ani grafika.

 

Nintendo Switch

 

Podľa niektorých analýz až 23 % všetkých vysávačov tvoria vysávače robotické.

 

Robotický vysávač

 

2018

 

Vo videu nazvanom „Parkour Atlas“ predvádza humanoidný robot Atlas z dielne Boston Dynamics rýchly rytmický antropomorfný beh, vrátane dokonalých výskokov z jednej nohy na druhú po 40 cm vysokých schodoch.

 

„Smart domov“ riešenia integrujú inteligentné prvky ako termostat, zvonček, kamerový systém, polievanie trávnika, otváranie a zatváranie okenných žalúzií a mnohé ďalšie do jedného prehľadného a dobre kontrolovateľného celku.

 

Obľuba podcastov rástla v obrovskom tempe a reakcia výrobcov mikrofónov na seba nenechala dlho čakať. Podcastové mikrofóny novej generácie sú menšie, technicky kvalitnejšie a podstatne lacnejšie ako ich predchodcovia.

 

Mikrofón na nahrávanie podcastov

 

Digitalizácii neuniknú ani na prvý pohľad bežné veci. Smart hrnček na kávu udržuje nápoj v požadovanej teplote po celý čas konzumácie. Na hlas reagujú odpadkové koše a aplikácia s receptami vás na základe komunikácie so smart kuchynskou váhou vyzve, aby ste pridali ďalšiu ingredienciu do cesta.

 

Mikro záhradku s bylinkami a  zeleninou takmer bez ľudského zásahu umožňujú plne automatické sady, ktoré dodávajú svetlo, zavlažujú, merajú kvalitu pôdy v kvetináči. Môžete si dokonca nastaviť i parametre, ovplyvňujúce sladkosť vašich paradajok.

 

2019

 

Spotify začína s podcastami. A v nadväznosti na to sa už neoznačuje za hudobnú, ale audio spoločnosť. Súčasne skupuje konkurenciu, uzatvára zmluvy s divácky atraktívnymi podcastermi a predstavuje nový prístupu k odporúčaniam a selekcii playlistov.

 

Stálicou vo svete užívateľov s aktívnym životným štýlom je kompaktná prenosná videokamera GoPro. Jej posledný prerod, Hero 8 Black, sa od tých predošlých líši v skvelo riešenom systéme umožňujúcom jej pevné pripnutie takmer na čokoľvek.

 

Vyzreli aj fitness náramky a lídri trhu už začínajú konkurovať plnohodnotným diagnostickým zariadeniam. Sú prepojené s tréningovými trenažérmi, analyzujú spánok a odporúčajú vhodnú diétu.

 

Fitness náramok na ruke

 

WebAuthn sa stal oficiálnym webovým štandardom pre autentifikáciu bez zadania hesla. Je to metóda postavená na API prehliadači a využívajúca kryptografiu verejného kľúča.

 

Zakladatelia Google, Larry Page a Sergey Brin, firmu po dlhšom období latentného pôsobenia nadobro opustili.

Vyberte pobočku pre opravu:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: