Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

Návod, ako neminúť všetky dáta na mobile

Návod, ako neminúť všetky dáta na mobile

V dnešnej dobe si už život bez internetu v našich mobilných telefónoch ani nevieme predstaviť. Niektorí z nás ho používajú len minimálne, v nevyhnutných prípadoch, no asi väčšina užívateľov strávi používaním internetu na smartfóne niekoľko hodín denne. Sledujeme cez ne videá na sociálnych sieťach, streamujeme hudbu od výmyslu sveta, používame ich na navigáciu. Všetko toto využitie spotrebúva gigabajty dát.

Mobilní operátori sa nám snažia vyjsť v ústrety škálou rôznych dátových balíčkov, no i napriek tomu sa nám veľakrát podarí náš zazmluvnený limit prekročiť. Existuje však veľa spôsobov, ako si spotrebu dát znížiť a lepšie ustrážiť. Prinášame vám najlepšie z nich.
Scrollovanie na smartfóne.

Oboznámte sa s vašou spotrebou

Na to, aby sme vedeli vyriešiť akýkoľvek problém, je v prvom rade podstatné poznať jeho príčinu. Preto aj pri vysokej spotrebe dát by malo byť prvým krokom oboznámenie sa s nastaveniami vášho telefónu.
Je dôležité zistiť, aké aplikácie využívajú aké množstvo dát, aby ste, v prípade ak je táto spotreba nežiaduca, vedeli zakročiť.
Na to, aby ste tieto informácie našli na telefóne iPhone, otvorte aplikáciu Nastavenia a kliknite na časť Mobilné. Keď tam budete, získate podrobný prehľad o tom, koľko údajov ste použili v aktuálnom fakturačnom období, a čo je dôležitejšie, koľko údajov spotrebovali jednotlivé aplikácie.
Spotreba dát podľa aplikácií v nastaveniach na iPhone.
Služby ako YouTube, Spotify, Instagram či Tik-Tok, sú príkladmi populárnych aplikácií, ktoré vám, ak si nedáte pozor, môžu výrazne vyčerpať objem dát. Ak sú tieto aplikácie dôvodom obrovského čerpania dát, porozmýšľajte nad obmedzením ich používania.
V operačnom systéme Android nájdete informácie o vašej dátovej spotrebe v časti Mobilná sieť/Mobilné dáta alebo Pripojenie/Využitie dát vo vašich nastaveniach.
Nastavenia telefónu Android a zobrazenie využitia dát.
V časti Spotreba dát cez mobilné siete si môžete skontrolovať, ktoré aplikácie vám spotrebujú najviac dát.
Vložiť fotku: android-spotreba-dat
Alt text: Zobrazenie spotreby dát cez mobilné siete na Android smartfóne.
Môžete si tiež nastaviť dátové varovanie, takže ak sa blížite k limitu, telefón vás upozorní a ak si nastavíte aj dátový strop, dáta dokonca vypne, kým ho nezrušíte.
V ponuke môžete vidieť aj možnosť Šetrič dát, prípadne Inteligentný šetrič dát. Aktiváciou prestanú niektoré aplikácie používať vaše dáta, keď ich nepoužívate. Môžete si tiež vybrať, ktoré aplikácie majú neobmedzený prístup k dátovému pripojeniu, takže budete stále dostávať e-maily a upozornenia, aj keď používate iné aplikácie alebo keď je telefón v režime spánku.

Používajte dáta šetriace aplikácie

Rôzne aplikácie používajú technológiu kompresie na zníženie spotreby dát. Niektoré z nich už možno používate, bez toho, aby ste si to uvedomovali. Jednou z nich je napríklad Google Chrome. Chrome má vstavaný plug-in na šetrenie dát. Aktivovať ho môžete kliknutím na Nastavenia > Šetrič dát > Použiť šetrič dát.
Ďalším prehliadačom, ktorý je zameraný na šetrenie spotreby je Opera Mini, kde je šetrič dát nastavený už po nainštalovaní a netreba ho zvlášť aktivovať. Na rozdiel od prehliadača Chrome môžete upraviť rôzne funkcie na ukladanie údajov, ako je napríklad nastavenie kvality obrázkov webových stránok.
Existujú mnohé ďalšie prehliadače, ktoré vám ušetria dáta, niektoré dokonca blokujú reklamy, prípadne vás za ich pozeranie odmenia vo forme kryptomeny. Urobte si malý prieskum, ktorý šetriaci prehliadač bude najviac vyhovovať práve vám.

Kedykoľvek je to možné, používajte Wi-Fi

Pokiaľ trávite čas doma, prípadne v práci disponujúcej bezdrôtovým pripojením, hádam vám ani netreba pripomínať toto dôležité pravidlo šetrenia dát. Avšak uplatniť sa dá aj mimo domova či dokonca na cestách svetom.
Mnoho verejných miest ako sú kaviarne, knižnice, obchody a reštaurácie poskytujú bezplatné Wi-Fi. Do niektorých sa pripojíte pomocou hesla, ktoré vám poskytne obsluha, prípadne sú prístupné na viditeľnom mieste, na iné potrebujete prejsť krátkou registráciou (časté napríklad na letiskách). Tak či onak, pripojenie na verejnú sieť vám nezaberie viac ako pár sekúnd, v horšom prípade pár minút a vy budete môcť veselo „skrolovať“ cez váš Instagram či počúvať hudbu bez stresu z prestrelenia vášho dátového limitu.
Pozor však na bezpečnosť počas pripojenia na verejných sieťach! Uistite sa, že sieť ktorú používate je ako-tak bezpečná a pokiaľ je to možné, nikdy sa na verejných sieťach neprihlasujte do internet bankingu ani nezadávajte citlivé údaje z vašich platobných kariet alebo dokladov. Práve verejné siete bývajú pre slabšie zabezpečenie častým terčom podvodníkov.

Ukladajte si súbory do telefónu pokiaľ ste pripojení na Wi-Fi

Vo všeobecnosti platí pravidlo odpovedať "nie" keď vás telefón požiada o aktualizáciu alebo stiahnutie údajov pomocou bezdrôtových dát. Povedzte svojmu telefónu, aby počkal, kým sa pripojíte k signálu Wi-Fi, a ignorujte výzvy na aktualizáciu na nový operačný systém alebo novú verziu vašej obľúbenej aplikácie.
V prípade že váš telefón využívate aj na streamovanie hudby, filmov, audiokníh či podcastov, odporúčame vám stiahnuť si ich do pamäte ešte keď ste pripojený na  Wi-Fi. Okrem toho, že takto stiahnuté súbory si budete môcť pozrieť napríklad aj v lietadle, vám to ušetrí enormné množstvo dát.
Len na predstavu, hodina streamovania videa v 4k kvalite vás bude stáť okolo 5.85 GB dát, hodina streamovania hudby vo vysokej kvalite zase niečo vyše 80 MB. Zavesenie jednej fotky na sociálne siete zaberie okolo 5 MB.

Znížte kvalitu prehrávaných súborov

Okrem už spomínaného ukladania si súborov, mnohé hudobné streamovacie aplikácie ponúkajú rozsiahle možnosti nastavení, ktoré vám umožnia nastaviť si rozličnú kvalitu prehrávania pri pripojení na sieť Wi-Fi a pri pripojení na mobilné dáta. Pokiaľ nie ste audiofil, odporúčame vám znížiť kvalitu, v tom druhom prípade, na čo najnižšiu. Netrénované ucho si takmer nevšimne rozdiel, no vaša spotreba vám výrazne poďakuje.
To isté platí aj o video aplikáciách, ktoré by mali ponúkať rôzne možnosti rozlíšenia od rastrového 144p až po ostré 4K. Malá veľkosť obrazoviek telefónu znamená, že nemusíte vyberať absolútne najlepšiu kvalitu, aby ste si mohli vychutnať dobre vyzerajúce video. Prepnutie na 480p vám ušetrí veľké množstvo dát a ak musíte pozerať v HD, zvoľte radšej 720p ako 1080p – na telefónoch menších ako 5 palcov by ste len ťažko videli rozdiel.
Nastavenie nižšej kvality obrazu YouTube videa.

Zrušte si frekvenciu kontroly e-mailov a automatickú synchronizáciu

Ako často váš telefón kontroluje e-maily? E-mailové aplikácie zvyčajne vyhľadávajú e-maily automaticky každých pár minút. Ak nepoužívate telefón primárne na prácu, kedy musíte mať informácie o každej prijatej správe, zmeňte si nastavenia frekvencie kontroly nových e-mailov, prípadne ich prestavte na manuálne. Aj takáto drobnosť vám mesačne zachráni stovky MB dát.
Počas používania telefónu prebieha veľa aktivít na pozadí. Napríklad Google Play a Apple App Store kontrolujú aktualizácie všetkých stiahnutých aplikácií. Aplikácie sociálnych médií každú chvíľu posielajú aktualizácie do vášho telefónu. Týchto procesov sú desiatky a spolu vedia pekne zvýšiť vašu dátovú spotrebu. A to ani nehovoríme o aktualizácii aplikácií, iba o údajoch, ktoré synchronizujú.
Všetky synchronizácie by ste si mali vedieť nastaviť cez nastavenia vášho inteligentného telefónu, cez iPhone Nastavenia> Vaše Meno > iCloud a cez Android cez Nastavenia > Aplikácie a notifikácie.

Vypnite si autoplay

Niektoré aplikácie používajú funkciu autoplay. V prípade YouTube ide o funkciu, kedy po dohraní vybraného videa automaticky nasleduje ďalšie, no napríklad na Facebooku spomínaná funkcia automaticky spúšťa videá vo vašom feede. Obidve verzie tejto funkcie sa však podpíšu na vysokej spotrebe dát a preto vám odporúčame ich vypnúť vo všetkých aplikáciách, kde sa funkcia autoplay vyskytuje.

Stiahnite si mapy GPS offline

Vaše navigačné aplikácie dokážu vysať veľa údajov, najmä keď cestujete. Našťastie si môžete stiahnuť mapy z Wi-Fi a získať trasu bez použitia akýchkoľvek údajov. Prípadne si stiahnite niektoré z offline navigačných aplikácií, ktoré sú v ponuke pre Androidy ako i pre iPhone.

Zmeňte svoje mobilné návyky

Ak ste už skúsili všetko z tohto zoznamu no stále pravidelne prečerpávate dáta nad rámec vašej služby, máte ešte dve možnosti. Zmenu balíčka u vášho operátora, alebo zmenu vašich internetových návykov.

V prípade, že vám zmena balíčka nevyhovuje, vyskúšajte častejšie odložiť telefón z ruky a prečítať si napríklad knihu, ísť na prechádzku, do divadla alebo chvíľu meditovať. Život nám ponúka mnohé spôsoby, ako zmysluplne vyplniť čas, vypnúť a ušetriť tak nie len vaše dáta a peňaženku, ale aj vašu mentálnu pohodu.


Vyberte pobočku pre servis:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: