Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

Môžu za bolesť krku počítač a mobil?

Môžu za bolesť krku počítač a mobil?

Že ľudia tráviaci väčšinu dňa sediac za stolom a hľadiac do monitoru počítača podstupujú zvýšené riziko chronických problémov chrbtice je známy fakt. V období nútenej spoločenskej izolácie a častejších vzájomných interakcií prostredníctvom digitálnych zariadení naberá však táto hrozba nový rozmer. Za počítačom zostávame aj po práci, aby sme sa spojili s blízkymi a smartfóny sa stávajú našim hlavným komunikačným kanálom aj pri konverzáciách, ktoré by za iných okolností prebehli offline.

 

Bolesť krku pri zlom sklone hlavy a pozeraní do mobilu

 

Symptómy problémov krčnej chrbtice

Indikátorov prichádzajúcich ťažkostí s krčnou chrbticou je celý rad. Ich včasné spozorovanie má význam pri odhade príčin, celkového stavu a korektívnych opatrení

  • bolesť v krku, v hornej časti chrbta, alebo v ramenách je prvým a najzjavnejším znamením, že niečo nie je v poriadku. Bolesť môže byť pociťovaná ako trvalá, ale aj ako pulzujúca z jedného bodu
  • neprirodzená poloha tela s prílišným prehnutím krku dopredu pri chôdzi a iných aktivitách napovedajú, že motorické zlozvyky sa už udomácnili a získavajú nadvládu. Podobne tak aj zaoblené ramená a strata kontroly, či koordinácie pohybov v tejto časti tela
  • znížená pohyblivosť a strnulosť v krku
  • bolesti hlavy
  • k menej obvyklým príznakom patria aj pocity znecitlivenia v oblasti ramien a krku, prípadne tiež bodavá bolesť, akoby do vás niekto pichal ihly
  • problémy s rovnováhou celého tela
  • bolesti v sánke

Príčiny bolesti krčnej chrbtice

Ktoré konkrétne návyky vám môžu spôsobiť bolesti krčnej chrbtice? Je ich hneď niekoľko a nesúvisia výhradne len so zlou polohou tela.

1. Zlá poloha monitoru

Ak je váš monitor príliš vysoko, alebo príliš nízko, musíte neustále naťahovať krk, aby ste videli na obrazovku. Takéto frekventované ohýbanie je záťažou pre svalstvo ramien, nervy, aj medzistavcové platničky. Okrem vertikálneho pohybu môže podobné problémy spôsobiť aj pohyb zo strany na stranu pri používaní dvoch monitorov. Úlohu tiež zohráva usporiadanie celého stola, výška pracovnej dosky, poloha klávesnice a podobne.

2. Zlá poloha tela pri sedení

Po dlhšom sedení sa zvykne dostaviť únava a s ňou i tendencia pomáhať si udržiavať hlavu hore nevhodnými spôsobmi. Patria k nim inklinácia nahýnať sa dopredu a podopierať sa rukami o stôl, hrbenie sa a naťahovanie krku dopredu. Ak ťažisko hlavy spočíva príliš vpredu od približného stredu ramien, výsledkom sú preťažené svaly, zlá rovnováha a bolesť krku.

3. Konštantný pohľad nadol (na obrazovku laptopu alebo smartfónu)

Zásadnou chybou je aj položiť si laptop pred seba na stôl, alebo, ešte horšie, na kolená a dlhší čas ho takto používať. Už 15 stupňové vychýlenie krku z ideálnej osi môže vyvolať bolesť a zanechať následky. Aj takýto relatívne malý uhol stačí na to, aby sa váha hlavy zdvojnásobila, čiže záťaž na krk bude taká, ako keby niesol dvojnásobnú váhu.

Ten istý problém vzniká aj pri nesprávnej polohe hlavy pri manipulácii so smartfónom. Uhol vychýlenia tu zvykne byť väčší a záťaž krčnej chrbtice už rastie naozaj dramaticky. Pri 40 stupňovom uhle je to ako keby ste niesli štvornásobok váhy vašej hlavy, pri 60 stupňovom zohnutí krku nadol je to dokonca päťnásobok.

Záťaž hlavy spojená so zlým sklonom hlavy pri používaní smartfónu

4. Nedostatok pohybu a stuhnutý krk

Aj pri ideálnej polohe tela za stolom a pri správnom narábaní so smartfónom sa môže prílišná strnulosť prejaviť bolesťou. Nedostatok pohybu, a rovnako aj jeho rôznorodosti (keď opakovane robíte ten istý pohyb hlavou), zhoršuje flexibilitu a znižuje cirkuláciu krvi.

5. Nedostatočná podpora krku pri sedení

K nevhodnej kompenzácii a neprirodzenému nakláňaniu hlavy zapríčinenému únavou dochádza aj preto, že stolička, na ktorej sedíte nemá vhodnú podporu krčnej chrbtice. Žiaľ, táto dôležitá časť chýba mnohým modelom kancelárskych stoličiek.

6. Časté zmeny polohy (napr. od monitoru k papierovým dokumentom)

Pri častom repetitívnom pohybe, ale aj pri zlozvykoch akým je napríklad telefonovanie bez použitia rúk s telefónom zasunutým medzi ramenom a bradou, sa bolesti objavujú, lebo určité partie svalov sú preťažené.

7. Nedostatok spánku

Spánok je dôležitý pre celý organizmus a jeho nedostatok znižuje prah každej bolesti, vrátane bolesti krčnej chrbtice. Ak k tomu pridáte prípadnú nevhodnú polohu pri spaní, či vankúš, z ktorého je viac škody ako osohu, môžu byť noci pre váš krk horšie ako dni za počítačom.

Prevencia bolesti krčnej chrbtice

Ideálne je snažiť sa bolestiam predchádzať, čo sa dá uskutočniť predovšetkým dvoma spôsobmi– zlepšením držania tela (a povedomia o ňom) a lepšou organizáciou pracovného prostredia.

Pri stole s počítačom

Tým podstatným, čo by ste mali pamätať vždy keď si sadáte za stôl je, že váš chrbát by mal pri sedení zostať vystretý a ramená by mali zľahka padať dozadu. Váš krk by mal byť vzpriamený, uši by mali byť vo vertikálnej rovine s ramenami a operadlo stoličky by malo byť nastavené v miernom záklone (aby vás netlačilo smerom dopredu). Kolená a trup by mali byť oba zohnuté v pravom uhle.

Kvalitná ergonomická stolička by mala mať podporu krku, opierky na ruky a jej operadlo by malo kopírovať prirodzenú líniu chrbtice. Nastaviteľnosť všetkých komponentov by mala byť samozrejmosťou. Podpora krku je voliteľnou súčasťou ergonomickej stoličky a záleží na osobnej preferencii, či vám tento druh podpory vyhovuje. Ak máte tendenciu nakláňať  sa dozadu na stoličke, tak by ste si mali vybrať stoličku s krčnou podporou.

Udržať konštantne, bez pohybu, akúkoľvek, hoci i správnu polohu tela je náročné. Najlepšie preto urobíte, ak budete prerušovať čas sedenia častými a pravidelnými prestávkami.

Nastavenie monitoru je druhým mimoriadne dôležitým faktorom. Obrazovka by mala byť priamo pred vami, od vašej tváre vzdialená minimálne pol metra. Optimálnu výšku monitora určíte tak, že vrchná časť obrazovky bude v rovine vašich očí. Mali by ste byť schopní bez ťažkostí čítať priemerne veľký text bez toho, aby ste sa predkláňali. Ak sa vám zdá, že text je malý, zväčšite ho. Sklon monitoru by mal byť okolo 10 stupňov dozadu.

Rozloženie dvoch monitorov závisí od toho, či ich používate oba rovnako často. V prípade, že áno, mali by tvoriť polkruh, ich vnútorné bočné strany by mali byť v strede, priamo pred vami, a čo najbližšie pri sebe. Ak používate jeden častejšie ako druhý, umiestnite primárny monitor pred seba a sekundárny po strane vášho dominantného oka. Dominantné oko je to, ktoré vášmu mozgu dodáva o čosi viac vstupných signálov ako to druhé. Rýchly test: Predpažte a z prstov oboch rúk vytvorte trojuholník. Do jeho stredu zamerajte vzdialený predmet, napríklad nástenné hodiny na protiľahlej stene. Zatvorte ľavé oko. Ak pri pohľade iba pravým okom zostal predmet v strede trojuholníka, pravé je vaše dominantné oko. Nastavenie druhého monitoru môže byť do mierneho uhlu, nie zarovno s primárnym.

Laptop by ste mali mať uložený na podstavci, aby aj jeho obrazovka bola v dostatočnej výške.

Klávesnica by mala byť taktiež položená priamo pred vami. Nesmiernou výhodou pre vašu krčnú chrbticu je naučiť sa písať bez toho, aby ste museli skláňať hlavu a kontrolovať, kam smerujú vaše prsty. Opierky na zápästia pri klávesnici a myške nepomáhajú len celkovej polohe, ale sú tiež skvelou prevenciou problému zvaného karpálny tunel. Problémom s karpálnym tunelom môžete predísť aj používaním ergonomickej vertikálnej myši.

Správne držanie tela pri pozeraní do monitoru

 

Pri používaní smartfónu

Prevencia „esemeskového krku“ spočíva opäť vo vystretej krčnej chrbtici. Ustrážiť si jej polohu vyžaduje osvojiť si pohyb rukou držiacou smartfón smerom nahor tak, aby bol displej v rovine očí. Takáto manipulácia vám zaručí minimálnu záťaž svalstva ramien a krku. Vzpriamený chrbát by ste mali zachovať aj v sede, či sa nachádzate na stoličke, v kresle, alebo na sedačke.

Pauzy v používaní smartfónu by mali by ešte častejšie ako pri práci v sede za počítačom.

Spánok

Ako správne spať aby ste predišli bolesti krčnej chrbtice? Spite na chrbte, nie na bruchu. Spánok na bruchu neprirodzene vykrúca celú chrbticu a privodzuje napätie stavcov. Špeciálne pritom trpí krčná časť, lebo hlava musí byť vytočená do strany. Naopak, pri spánku na chrbte sa chrbtica uvoľňuje.

Vhodne zvolený vankúš bude pre krk oporou. Mal by byť dostatočne pružný, no zároveň tvarovo prispôsobiteľný kontúram hlavy a krku.

Nemenej dôležité sú aj matrac a rošt postele, na ktorých spíte. Ich vhodná kombinácia odľahčuje svaly a zaručuje regeneráciu i pohodlie.

Celková kvalita vášho spánku závisí aj od známych faktorov ako sú množstvo svetla a hluku v izbe, hladina stresu, zloženie stravy konzumovanej niekoľko hodín pred spánkom, sledovanie elektronických médií v posteli a podobne.

Cviky na bolesť krčnej chrbtice

Korektívne cviky na krčnú chrbticu môžu pomôcť zbaviť sa už existujúcej bolesti.

Strečing krku má veľa podôb. Najjednoduchšou sú pomalé mierne pohyby hlavy do strán – najprv dopredu a dozadu, potom vodorovne sprava doľava, oba varianty po 5 až 10 opakovaní.

Opatrné natiahnutie krčných svalov úchopom hlavy opačnou rukou (zhora cez hlavu) a protichodným tlakom na pár sekúnd môže byť rovnako skvelým spôsobom uvoľnenia.

Krúženie hlavou nie je ideálne, ale jemné poloblúky, bez násilného napínania svalov do extrému môžu byť prínosné.

Záklon hlavy začína v sede s uvoľnenými ramenami, zatvorenými ústami a zubami sa zľahka dotýkajúcimi. Následne hlavu mierne zakloňte a pozrite sa do stropu. Uvoľnite sánku a pozvoľna otvorte ústa. Ak vám to vaše svaly prirodzene umožňujú, zakloňte hlavu ešte o čosi viac. Zotrvajte 5 až 10 sekúnd. Zatvorte ústa zdvihnutím spodnej sánky a pomaly uveďte hlavu späť do pôvodnej polohy.

Mačací chrbát – kľaknite si na štyri, ruky držte prirodzene od seba (trochu viac ako je šírka ramien). Prsty rúk smerujú dopredu, nohy sú zarovno paží a kolená i trup sú zohnuté v pravých uhloch.

S vydýchnutím a zapojením brušného svalstva vytlačte chrbát pomaly nahor a súčasne sa snažte bradu zľahka tlačiť smerom do stredu hrudníka. V tejto polohe vydržte pár sekúnd.

S nádychom potom pomaly tlačte panvu smerom nadol, ramená od seba a bradu nahor. Opäť zotrvajte niekoľko sekúnd.

Celý cyklus viackrát opakujte.

Padahastasana, alebo predklon stojmo je klasickým cvikom jogy, ktorý sa najlepšie cvičí naboso. Chodidlá sú od seba na šírku bokov. Začnite s pomalým predklonom, kolená pritom môžu, ale nemusia byť vystreté. Využite gravitáciu a hlavu i ramená nechajte uvoľnene „spadnúť“. Keď sú vaše dlane blízko pri chodidlách, zodvihnite špičky nôh a uchopte ich do dlaní. Uvoľnite hlavu. V tejto polohe zotrvajte aspoň po dobu troch hlbokých nádychov a výdychov.

Vyberte pobočku pre servis:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: