Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz otvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

NFT - všetky informácie o fenoméne modernej doby

NFT - všetky informácie o fenoméne modernej doby

Správy o miliónových umeleckých dielach vydražených v aukčných sieňach svetových metropol obyčajne spomínajú meno nejakého slávneho umelca a kontext obdobia, v ktorom tvoril. Potom ako však 25. februára 2021 vydražil aukčný dom Christie’s digitálnu koláž Everydays: the First 5000 Days od Michaela Winkelmanna, vystupujúceho pod umeleckým menom Beeple, za viac ako 69 miliónov dolárov (vyvolávacia cena bola pritom len 100 dolárov), hovorilo sa o „vizionárskom digitálnom umelcovi v popredí NFT“. A vysvetlenie významu tohto popisu by ste v encyklopédii výtvarného umenia hľadali márne.

Ilustrácia nápisu NFT a Bitcoinu

NFT – Non-Fungible Token

Pre detailnejšie referencie skratky NFT (Non-Fungible Token) je lepšie obrátiť sa na online zdroje pojednávajúce o kryptomenách. NFT sú totiž produktom úzko naviazaným na rovnakú technológiu ako napríklad Bitcoin - distribuovanú databázu transakcií známu ako blockchain. A pre pochopenie toho, ako NFT fungujú je dôležité porozumieť ich širšiemu technickému pozadiu.

Blockchain je čosi ako digitálna účtovná kniha uľahčujúca proces zaznamenávania transakcií a sledovania aktív. Čo ju odlišuje od bežnej účtovnej knihy, teda od štandardnej bankovej databázy, je to, že je trvalá, nemenná, zdieľaná a plne transparentná. Každý blockchain je uložený paralelne na tisíckach rôznych serverov, čo ho robí prakticky nesfalšovateľným a zaznamenané transakcie ľahko viditeľnými a overiteľnými.

Inou z výhod blockchainu je, že transakčné záznamy na ňom nie sú obmedzené len na pohyby finančných aktív. Vďaka nadstavbe takzvaných smart kontraktov je možné do niektorých blockchainov zapísať (pomocou programovacieho kódu) aj rôzne druhy zmlúv, napríklad vlastníckych. Digitálne aktíva, teda čokoľvek, čo existuje v digitálnom formáte a má právo na používanie (právo kopírovať, duplikovať, reprodukovať, upravovať a inak používať) sú ideálnym typom aktív práve pre tento druh zaznamenávania digitálnych vlastníckych zmlúv.

Aj NFT sú súbory údajov uložené v digitálnej účtovnej knihe blockchainu. Každý NFT je akýmsi druhom certifikátu pravosti, dokladujúcim jedinečnosť a nezameniteľnosť digitálneho aktíva, ktoré reprezentuje. NFT sa, vďaka prítomnosti záznamu na kryptograficky chránenom blockchaine, nedá zmeniť, upraviť ani ukradnúť.

Čo NFT odlišuje od iných foriem záznamov na blockchaine je azda najlepšie zachytené slovíčkom „fungible“ (zameniteľný), respektíve „non-fungible“ (nezameniteľný). Kým napríklad dve jednotky kryptomeny možno považovať za rovnocenn0 a navzájom zameniteľné, identická kópia súboru digitálneho obrazu reprezentovaného NFT a originálny súbor nahraný na blockchaine zameniteľné nie sú.

Tu mnohým, ako prvá napadne otázka, že z čoho vyplýva hodnota daného NFT. Ak je, hoci len v princípe, možné digitálnu grafiku kopírovať a distribuovať v ľubovoľnom množstve, prečo má originál na blockchaine stále vysokú cenu? Primárnou odpoveďou je, že keďže NFT je akousi pečaťou pravosti, dovoľuje po prvýkrát v histórii zaručene určiť pôvod originálu digitálneho diela i zmeny jeho majiteľa (niektorí NFT prirovnávajú k autorom podpísanej kópii knihy, čo však nie je celkom presné, ani úplne výstižné). S NFT záznamom vzniká aj možnosť zmysluplného obchodovania, určovania vzácnosti a zberateľskej hodnoty, či špekulácie o jej možnom raste v budúcnosti. A to všetko bez ohľadu na počet kópií rovnakej kvality v obehu.

NFT však neposkytujú len istý druh vlastníckeho nároku. Keďže blockchain je programovateľný, je možné k NFT pridať sekundárne funkcie, ktoré umožnia rozširovať účel ich využitia. Inými slovami, NFT môžu robiť veci – alebo nechať svojich majiteľov robiť veci – v digitálnom i vo fyzickom svete. Môžu fungovať ako členské karty, vstupenky a digitálne kľúče, umožňujú odosielanie informácií v rámci blockchainu a svojim tvorcom tak poskytujú priestor na vybudovanie angažovanej komunity.

K praktickým príkladom použitia NFT v posledných mesiacoch patria prístup na fyzické stretnutia úzko zameraných skupín zberateľov a investorov i do tematických četových miestností a obchodov. Vyskytuje sa aj distribúcia nových kolekcií príbuzných digitálnych výtvorov od tvorcov k aktuálnym držiteľom starších NFT, s cieľom rozšírenia kolekcie, zvýšenia jej hodnoty a posilnenia komunity.

Vlastníctvo NFT tak efektívne robí z jeho majiteľa investora, člena klubu, akcionára značky a zároveň účastníka vernostného programu. Programovateľnosť NFT zároveň uvádza nový model zisku pre autorov, v ktorom sa pri každom ďalšom predaji diela časť transakcie vráti pôvodnému tvorcovi. A samotné NFT sa postupne profilujú nielen ako prostriedok uchovania hodnoty ale aj ako nástroj na jej tvorivé zveľaďovanie.

Zberateľská minca Bitcoin

Konceptuálne rámce pre lepšie pochopenie NFT

Či tu s nami NFT zostanú na dlhší čas alebo ich nahradí niečo komplexnejšie je stále otázne. Ak by sa však vo virtuálnom, a eventuálne aj fyzickom svete udomácnili natrvalo, ich systematické uchopenie bude kľúčové pre plné využitie ich potenciálu. Pomôcť pritom môže napríklad otázka „Čo kupujete, keď kupujete NFT?“

Na úrovni porozumenia NFT ako reprezentácie vlastníctva by odpovede mohli znieť: niečo ako autorský podpis, zberateľskú kartu, doklad o čiastočnom patronáte nad umelcom, alebo niečo obdobné „pomenovaniu hviezdy na chodníku slávy vašim menom“.

Na úrovni funkcionality, pri NFT obohatených o určité prvky a umiestených v širšej sade podobných NFT (projekty CryptoPunks, BoredApes a pod.)  je možný významový posun smerom ku: členstvo v komunite, herné žetóny a možnosť plného využitia kapacity moderného webu (tzv. Web3, internet postavený na blockchaine).

Odpovede vychádzajúce z tretieho mentálneho modelu NFT sa opierajú o špekulácie ohľadom predpokladanej pestrosti budúcich virtuálnych prostredí (tzv. metaverse): doklad o pravosti komponentov, ktoré použijete vo vašej virtuálnej 3D tvorbe, či práva na použitie dát a zobrazenie ich vizualizácie v rozšírenej realite.

V duchu druhej tradičnej otázky spojenej s vysvetľovaním významu technológií sa treba tiež spýtať „Aký problém NFT riešia?“

Táto odpoveď bude zrejme ešte potrebovať čas na kompletné vykryštalizovanie, no už teraz sa zdá, že NFT majú potenciál zefektívniť dokladovanie vlastníckych práv a nárokov na veci a zabezpečiť dodatočné práva na usmernenie použitia a správania sa danej veci v užšom i širšom spoločenskom kontexte.

Papierová lodička z bankovky položená na zlatom ráme s telefónom a nápisom NFT

Príklady NFT

Prípadové štúdie zahŕňajú viacero zaujímavých príkladov aktuálneho aj hypotetického využitia NFT:

  • hráči online hier môžu pomocou NFT získať unikátne herné výhody, ktoré robia zážitok z hry viac personalizovaným
  • unikátnosť módneho dizajnu a produkcie ich predurčuje pre preskúmanie nových, originálnych spôsobov speňaženia. NFT tu môžu fungovať ako záruka autenticity, trvalej udržateľnosti produkcie i spôsob ako novú produktovú líniu uviesť na trh, propagovať a rýchlejšie o nej zozbierať spätnú väzbu
  • NFT sú inovatívnym prínosom aj pre finančné odvetvie DeFi (Decentralized Finance), ktoré sa orientuje na finančné služby v blockchain prostredí. Okrem už relatívne zabehnutých trhov s NFT sa začína hovoriť aj o obchodovaní ich finančných derivátov
  • vstupenky na eventy vo forme NFT sú viac než len priepustkou do daného priestoru v daný čas. Môžu zahŕňať hodnotnú grafiku, slúžiť ako zberateľský artefakt, garantovať prístup do zákulisia, automaticky rozdeliť profit z predaja medzi organizátora, vystupujúcich a personál (eliminujúc náklady pre sprostredkovateľskú agentúru), či dokonca fungovať na podobnom princípe ako crowdfunding – vlastníci prvej edície NFT vstupeniek budú zároveň investormi
  • hudobné umenie je nemenej vhodným kandidátom pre NFT ako to výtvarné. Dividendy zo streamingu plynúce priamo k hudobníkom by nesporne uvítali mnohí z nich
  • NFT je možné naviazať aj na fyzický majetok. Obchodovanie a zhodnocovanie nehnuteľností, komodít, starých áut, či archívneho vína tak čaká vzrušujúca budúcnosť

Vyberte pobočku pre servis:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: