Po-Št: 8:00-17:00, Pia: 8:00-16:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 62

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 63

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 61

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 84

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 75

Po-Ne: 10:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 85

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 69

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 67

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 80

Po-Ne: 8:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 82

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02 / 20 60 00 74

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/ 20 60 00 77

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 81

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 71

Po-Ne: 9:00-20:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 70

Po-Pia: 9:00-17:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 88

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 66

Po-Ne: 9:00-21:00, Teraz zatvorené, Telefón: 02/20 60 00 72

Viete, čo je to spam a ako sa ho zbaviť?

Viete, čo je to spam a ako sa ho zbaviť?

SPAM je mäsový konzervovaný výrobok, ktorý sa prvýkrát dostal na pulty v roku 1937. Ku koncu Veľkej hospodárskej krízy SPAM pomohol naplniť obrovský dopyt po lacných mäsových výrobkoch. Počas druhej svetovej vojny si upevnil svoje miesto na trhu vďaka tomu, že sa dal skladovať na dlhý čas a bolo možné ho ľahko posielať do celého sveta...

Pre nás je dnes, žiaľ, výraz spam známy skôr ako označenie akéhokoľvek druhu nechcenej, nevyžiadanej digitálnej komunikácie, ktorá sa rozosiela hromadne. Spam sa často odosiela prostredníctvom e-mailu, ale môže sa šíriť aj prostredníctvom textových správ, telefonátov alebo sociálnych médií.
Priečinok spam v emailovej schránke.

Prečo je spam škodlivý

Spam je ako burina vo vašej záhrade. Opakovane zapĺňa e-mailové schránky, ovplyvňuje výkon servera a spotrebúva miesto na pevnom disku i pamäť. Spam je prítomný všade a nedá sa mu vyhnúť. Ovplyvňuje produktivitu zamestnancov, pretože ich núti častejšie kontrolovať elektronickú poštu. Spamové e-maily môžu byť aj nebezpečné, pretože ich otváranie, či klikanie na akékoľvek odkazy v ich texte alebo sťahovanie akýchkoľvek príloh môžu infikovať zariadenie nebezpečným malvérom.

Druhy spamu

Spameri používajú mnoho foriem komunikácie na hromadné odosielanie nevyžiadaných správ. Niektoré z nich sú pomerne nevinné marketingové ponuky na nevyžiadaný tovar, iné ale môžu šíriť malvér, oklamať vás, aby ste prezradili osobné informácie, alebo vás vystrašiť, aby ste si mysleli, že musíte zaplatiť. Predovšetkým na tieto chceme upozorniť v nasledujúcom texte.

Phishingové e-maily

Phishingové e-maily sú typom spamu, ktorý počítačoví zločinci posielajú s úmyslom oklamať obete, aby sa vzdali citlivých informácií, ako sú prihlasovacie údaje na webové stránky alebo informácie o kreditnej karte. „Phishing je najjednoduchší druh kybernetického útoku a zároveň najnebezpečnejší a najúčinnejší. Je to preto, že útočí na najzraniteľnejší a najvýkonnejší počítač na planéte: ľudskú myseľ.“

E-mail spoofing

Falošné e-maily napodobňujú alebo spoofujú e-mail od legitímneho odosielateľa a žiadajú vás, aby ste vykonali nejakú akciu. Dobre spracované spoofy budú obsahovať známu značku a obsah, často od veľkej známej spoločnosti, ako je PayPal, Microsoft alebo Apple. Medzi bežné e-mailové spoofingové spamové správy patria:

  • výzva na zaplatenie neuhradenej faktúry,
  • žiadosť o obnovenie hesla alebo overenie účtu,
  • overenie nákupov, ktoré ste neuskutočnili,
  • žiadosť o aktualizované informácie o fakturácii

Podvody s technickou podporou

V prípade podvodu s technickou podporou spamová správa naznačuje, že máte technický problém a mali by ste kontaktovať technickú podporu zavolaním na telefónne číslo alebo kliknutím na odkaz v správe. Podobne ako spoofing e-maily, aj tieto typy spamu často uvádzajú, že pochádzajú od veľkej technologickej spoločnosti, ako je Microsoft, alebo od spoločnosti zaoberajúcej sa kybernetickou bezpečnosťou, akou je napríklad Malwarebytes.

Ak si myslíte, že máte na svojom počítači, tablete alebo smartfóne technický problém alebo malvér, mali by ste vždy prejsť na oficiálnu webovú stránku spoločnosti, ktorej chcete zavolať na technickú podporu, aby ste našli legitímne kontaktné informácie. Vzdialená technická podpora často zahŕňa vzdialený prístup k vášmu počítaču, ktorý vám pomôže a vyhnete sa tomu, aby ste náhodou poskytli takýto prístup podvodníkovi.

Podvody s aktuálnymi udalosťami

Aby upútali vašu pozornosť, využívajú spameri aktuálne spoločenské témy. V roku 2020, keď svet čelil pandémii Covid-19 a zvýšil sa počet pracovných miest z domu, niektorí podvodníci posielali spamové správy sľubujúce vzdialené pracovné miesta, ktoré sa platili kryptomenami. V tom istom roku sa ďalšia populárna téma spamov týkala ponuky finančnej úľavy pre malé podniky, a podvodníci v nich žiadali o podrobnosti o bankovom účte.

Podvody s preddavkovým poplatkom

Tento typ spamu pravdepodobne pozná každý, kto používa e-mail dlhšie. Niekedy sa tieto správy nazývajú aj e-maily „nigérijského princa“, podľa údajného odosielateľa. Sľubujú finančnú odmenu, ale najprv požadujú peňažnú zálohu. Odosielateľ zvyčajne uvádza, že táto hotovostná záloha je nejaký druh poplatku za spracovanie a vybavenie slušnej sumy peňazí. Ak ale zaplatíte, odosielateľ zmizne. Podobný typ podvodu uvádza ako odosielateľa niektorého člena rodiny, ktorý má problémy a potrebuje súrne peniaze, ale ak zaplatíte, výsledok je bohužiaľ rovnaký.

Malspam

Skratka pre „malvérový spam“ alebo „škodlivý spam“ je spamová správa, ktorá do vášho zariadenia doručuje malvér. Nič netušiaci prijímateľ, ktorý klikne na odkaz alebo otvorí prílohu e-mailu, skončí s nejakým typom malvéru, vrátane ransomvéru, trójskych koní, botov, zlodejov informácií, kryptominerov, spywaru a keyloggerov. Bežnou metódou doručenia je zahrnúť škodlivé skripty do prílohy známeho typu, ako je dokument programu Word, súbor PDF alebo prezentácia v PowerPointe. Po otvorení prílohy sa skripty spustia a načítajú obsah škodlivého softvéru – a máte problém.

Spamové hovory a spamové textové správy

Aj robotický hovor patrí medzi spamy. Rovnako, ako textová správa od neznámeho odosielateľa, ktorá vás vyzýva, aby ste klikli na neznámy odkaz. Hovorí sa tomu spam textových správ alebo „smishing“, kombinácia SMS a phishingu.

Ak na vašom Androide alebo iPhone dostávate nevyžiadané hovory a SMS, väčšina hlavných operátorov vám dáva možnosť nahlásiť spam. Blokovanie čísel je ďalší spôsob boja proti mobilnému spamu.

Žiaľ, spamy nemôžete natrvalo zastaviť. Jediné, čo môžete urobiť, je spravovať ich príjem.
Priečinok spam v emailovej schránke Gmail.

Ako bojovať proti spamu?

Prvé čo vám napadne, keď dostanete nevyžiadanú poštu, je odstrániť ju alebo archivovať. Vymazanie spamových e-mailov však nezabráni spamerom, aby vám posielali ďalšie e-maily. Ak chcete, aby vám prestali spamové e-maily chodiť, mali by ste ich nahlásiť ako spam vo svojom e-mailovom klientovi.

Filtrovanie spamu v službe Gmail

Ak chcete v službe Gmail nahlásiť e-mail ako spam, kliknite na tlačidlo „Nahlásiť spam“. Najprv vyberte e-mail alebo niekoľko e-mailov začiarknutím políčka naľavo od riadku predmetu. Potom kliknite na tlačidlo s výkričníkom v hornej časti okna. Nájdete ho vedľa tlačidiel archívu a koša.
Ak tak urobíte, vybrané e-maily sa odošlú do priečinka nevyžiadanej pošty a v budúcnosti by ste od tohto odosielateľa už nemali dostávať žiadne ďalšie e-maily.

Ak použijete iného e-mailového klienta, proces bude takmer rovnaký. Stačí vyhľadať tlačidlo „nahlásiť spam“ alebo niečo podobné.
Nahlásenie emailu ako spam v službe Gmail.

Filtrovanie spamu na zariadení Apple Mac

Ak chcete nahlásiť e-mail ako spam v aplikácii Mail na Mac-u, vyberte e-mail, ktorý chcete zablokovať a kliknite na tlačidlo „Nevyžiadaná pošta“ v hornej časti okna. Ak chcete poštu naučiť filtrovať nevyžiadanú poštu, prejdite do časti Predvoľby > Nevyžiadaná pošta > Povoliť filtrovanie nevyžiadanej pošty.

Ak chcete filtrovať spam, aby neprichádzal do vašej aplikácie Mail, môžete tiež kliknúť na položku Mail na paneli ponuky Apple v hornej časti obrazovky. Potom kliknite na Predvoľby a vyberte kartu Nevyžiadaná pošta v hornej časti kontextového okna. Nakoniec začiarknite políčko Povoliť filtrovanie nevyžiadanej pošty v hornej časti.

Ak stále dostávate spamové správy, vyberte ich a kliknite na tlačidlo „Presunúť vybraté správy do nevyžiadanej pošty“. Nájdete ho v hornej časti okna vedľa ikony koša. Môžete tiež kliknúť pravým tlačidlom myši a vybrať položku „Presunúť do nevyžiadanej pošty“.

Tým sa Mail naučí presúvať e-maily od odosielateľa do priečinka Nevyžiadaná pošta v závislosti od nastavení, ktoré si vyberiete.

Ak stále dostávate e-maily od konkrétnych odosielateľov spamu, môžete zablokovať ich e-mailovú adresu, aby sa už nikdy nedostala do vašej doručenej pošty.

Blokovanie spamu v službe Gmail

Otvorte správu od ľubovoľného odosielateľa, ktorého chcete zablokovať. Potom kliknite na ikonu s tromi bodkami napravo od podrobností odosielateľa. Nájdete ho vedľa tlačidiel „Hviezdička“ a „Odpovedať“. Nakoniec vyberte možnosť „Blokovať…“ a v zobrazenej kontextovej správe kliknite na položku „Blokovať“.

Všetky budúce správy od tohto odosielateľa pôjdu priamo do vášho priečinka so spamom. Tento proces bude podobný na rôznych e-mailových klientoch, ako je Yahoo Mail.
Blokovanie spamu v službe Gmail

Blokovanie spamu na zariadení Apple Mac

Ak chcete blokovať e-maily od odosielateľa na Macu, kliknite na „Pošta“ v hornej časti obrazovky a vyberte „Predvoľby“. Prejdite na kartu „Pravidlá“ a kliknite na položku „Pridať pravidlo“. Zvoľte „Od“ a „Obsahuje“ a do tretieho, prázdneho poľa vpravo od nich zadajte e-mailovú adresu odosielateľa a potvrďte tlačidlom OK.

Blokovanie spamu v programe Outlook
Ak chcete zablokovať e-mailovú adresu v programe Outlook, kliknite pravým tlačidlom myši na e-mail a umiestnite kurzor myši na položku „Nevyžiadaná pošta“. Potom vyberte „Blokovať odosielateľa“.

Odhlásenie sa zo zoznamov adries

Ak chcete zrušiť odber noviniek a oznámení od spoločností, môžete kliknúť na tlačidlo „Zrušiť odber“ v e-maile. Toto tlačidlo nájdete v hornej časti e-mailovej stránky alebo v jej blízkosti. Po kliknutí na toto tlačidlo možno budete musieť prejsť ďalšími krokmi.

Ak túto možnosť neviete nájsť, môžete použiť funkciu vyhľadávania vo svojom prehliadači. Jednoducho stlačte Control + F na počítači so systémom Windows alebo Command + F na počítači Mac a do vyhľadávacieho poľa napíšte „Unsubscribe“.

Kliknutím na toto tlačidlo už nebudete dostávať e-maily od danej spoločnosti.
Odhlásenie sa zo zoznamu adries.

Nedávajte svoju e-mailovú adresu hocikomu

Jedným z hlavných spôsobov, ako spameri získavajú vašu e-mailovú adresu, je pri registrácii na bezplatné služby alebo keď sa zaregistrujete na stránke na stiahnutie obsahu online. Webové stránky si tak môžu ponechať vašu e-mailovú adresu a posielať vám e-maily, kedykoľvek budú chcieť. Webové stránky môžu aj predávať vaše e-mailové adresy iným spoločnostiam. Tieto spoločnosti vám potom môžu bezplatne posielať e-maily s reklamami, informačnými bulletinmi a iným nežiaducim materiálom. To je dôvod, prečo môžete dostávať spamové e-maily od spoločností, o ktorých ste nikdy nepočuli.

Preto si radšej dvakrát premyslite, komu vašu e-mailovú adresu poskytnete.

Ak naozaj chcete využiť online predaj alebo stiahnuť súbor, radšej si vytvorte druhú e-mailovú adresu, ktorú budete využívať na takéto účely. Týmto spôsobom už spameri nenapadnú vašu primárnu doručenú poštu.

Skryte svoju e-mailovú adresu

Ak je vaša e-mailová adresa zverejnená, odosielatelia spamu využijú túto príležitosť. Aby ste tomu zabránili, nezabudnite skryť svoju e-mailovú adresu pred verejnosťou, najmä na svojich účtoch sociálnych médií. Preskúmajte nastavenia na svojich účtoch Facebook, Twitter, LinkedIn a podobne, a uistite sa, že vašu e-mailovú adresu nezdieľate s nikým, alebo len s vašimi priateľmi.

Vyberte pobočku pre opravu:

  • 1/6

    Bratislava - Servisná centrála Osadná

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, fotoaparát... Možnosť platby v hotovosti, aj platobnou kartou.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Osadná 11
    831 03 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Št: 8:00-17:00
    Pia: 8:00-16:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/6

    Bratislava - Aupark Shopping Center

    aupark logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    Aupark
    Einsteinova 18
    851 01 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Avion Shopping Park

    avion

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva, najväčšie obchodné centrum na Slovensku.

    Adresa:
    Avion Shopping Park
    Ivanská cesta 16
    821 04 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Central

    bratislava central logo

    Moderná pobočka, skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte tiež bohatý výber príslušenstva.

    Adresa:
    CENTRAL
    Metodova 6
    821 08 Bratislava
    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - Eurovea

    logo eurovea

    Adresa:

    Eurovea
    Pribinova 8
    811 09 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/6

    Bratislava - VIVO!

    BA vivo logo

    Moderná pobočka, kde Vám skvelí technici opravia vašich elektronických miláčikov na počkanie. Na pobočke máte k dispozícii bohatý výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    VIVO!
    Vajnorská 100
    831 04 Bratislava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 10:00-21:00

  • 1/1

    Trnava - City Arena

    logo nakupne centrum big

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    City Arena
    Kollárova 20
    917 01 Trnava

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Trenčín - OC Laugaricio

    Laugaricio

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Laugaricio
    7271 Belá
    911 01 Trenčín

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Žilina - Aupark Shopping Center

    aupark jpg2

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Aupark Shopping Center
    Veľká okružná 59A
    010 01 Žilina

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Nitra - Galéria MLYNY

    nitra mlyny

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Galéria MLYNY
    Štefánikova trieda 61
    949 01 Nitra

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prievidza - OC Korzo

    oc korzo logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Korzo
    Nábrežná 1913/5A
    971 01 Prievidza

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 8:00-20:00

  • 1/1

    Martin - TULIP Center

    mt tulip

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC Tulip
    Pltníky 2
    036 01 Martin

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Banská Bystrica - Europa Shopping Center

    banska bystrica europa logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Europa Shopping Center
    Na Troskách 25
    974 01 Banská Bystrica

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Poprad - OC Forum

    Forum logo

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    OC FORUM
    Námestie Sv. Egídia 3290/124
    058 01 Poprad

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

  • 1/3

    Košice - Servisná centrála Tomášikova

    Opravy aj na počkanie, servis pc, notebook, iPhone, iPad, Samsung TAB, TV. Možnosť platby v hotovosti.

    Adresa:
    PCexpres, s.r.o.
    Tomášikova 16
    040 01 Košice
    Otváracie hodiny:

    Po-Pia: 9:00-17:00
    So-Ne: Zatvorené

  • 1/3

    Košice - Aupark Shopping Center

    logo aupark

    Náš najmodernejší kiosk so skvelými technikmi, ktorí vašich elektronických miláčikov znova postavia na nohy. Bohatý výber príslušenstva a príjemné prostredie je opäť samozrejmosťou.

    Adresa:

    Aupark Košice
    Námestie osloboditeľov 1
    040 01 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/3

    Košice - Atrium Optima

    pobocka optima

    Opravy na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Atrium OPTIMA
    Moldavská cesta 32
    040 11 Košice

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-21:00

  • 1/1

    Prešov - Eperia - Shopping mall

    eperia logo

    Opravy smartfónov na počkanie, veľký výber príslušenstva pre mobilné telefóny.

    Adresa:

    Eperia - Shopping mall
    Arm. Generála L. Svobodu 25
    080 01 Prešov

    Otváracie hodiny:

    Po-Ne: 9:00-20:00

Nevyhovuje vám zvolená predajňa?
Nájdite svoju najbližšiu pobočku: